Printer Friendly Version Помоћ Србије Републици Сао Томе и Принсипе за санацију од поплава @ 11 July 2022 10:18 AM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Влада донела одлуку да Републици Сао Томе и Принсипе додели 100.000 долара као помоћ за санацију од поплава, које су погодиле ту земљу у децембру 2021. године.
Брнабић је, на конференцији за новинаре након састанка са премијером Сао Томе и Принсипе Жоржом Бом Жезусом, рекла да Србија са том земљом сарађује на пољу туризма и образовања и навела да у нашој земљи тренутно студира петоро студената из те државе.
Она је додала да је Србија заитересована за то да повећа број студента из Сао Томе и Принсипе и да те стипендије буду за Медицински факултет, што им је тренутно најпотребније.
Премијерка је исказала захвалност Републици Сао Томе и Принсипе на томе што је била једна од првих држава које су повукле признање независности “Косова” 2013. године.
Жесуз је изразио наду да ће сарадња двеју држава бити побољшана, пре свега у пољопривреди и да Сао Томе и Принсипе рачуна на искуства из Србије.
Он је додао да је његова земља заинтересована за увоз посебно пољопривредних производа, као и за извоз какаа, ваниле и кафе у Србију, али и да извози, не само сировине, него и финалне производе.
Будући развој односа Жезус види и у туризму, с обзиром на то да је његова земља острвска и са великим туристичким потенцијалом.
Брнабић је претходно приредила свечани дочек за Бом Жезуса испред Палате Србија, уз почасну Гарду Војске Србије и интонирање химни двеју земаља, након чега је уследио њихов састанак, а затим и састанак делегација двеју влада.
Извор/Фото: www.srbija.gov.rs