Printer Friendly Version Састанак ПР Вучића са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје @ 18 June 2022 04:57 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са потпредседником Републике Екваторијалне Гвинеје Теодором Обијангом Нгемом Мангеом, са којим је разговарао о билатералним односима, економској сарадњи, посебно у области пољопривреде, актуелној енергетској кризи, као и о горућим геополитичким питањима.
Председник Вучић је захвалио на доследној подршци Екваторијалне Гвинеје очувању суверенитета и територијалног интегритета  Србије, упркос притисцима које та земља трпи.

Председник Вучић је навео да је, посебно данас, зарад мира и просперитета у целом свету, неопходно пуно поштовање међународног права, чијих се принципа Србија чврсто држи.

Председник Вучић је посебно истакао да ће Србија настојати да помогне пријатељима у превазилажењу кризе са храном и другим основним животним намирницама, али и преношењу знања и технологија из Србије у ту земљу.

„Сагласили смо се да постоје неискоришћени потенцијали у области пољопривреде, грађевине и енергетике, као и велико интересовање компанија из наше земље да учествују у даљем развоју инфраструктуре у Екваторијалној Гвинеји. Циљ нам је да наставимо сарадњу и у области ИТ сектора, културе, спорта, али и образовања“, поручио је председник Вучић додајући да ће бити настављени разговори и о међусобном отварању дипломатских представништва у Србији и Екваторијалној Гвинеји.

Председник Србије Александар Вучић упутио је позив председнику те земље Теодору Обијангу Нгеми Мбасогу да у скорије време посети Србију.

Потпредседник Манге пренео је поздраве председника Мбасогуа и поручио да је Србија круцијалан партнер Екваторијалне Гвинеје, због чега је веома битно јачати сарадњу две земље у областима кључним за развој.

Потпредседник Манге је захвалио председнику Вучићу на напорима које улаже како би се смањиле последице, које та земља трпи због сукоба у Украјини и истакао да та земља неће заборавити донацију вакцина против вируса корона, захваљујући којој су спасени многи животи у тој земљи.

На састанку је, такође, договорено да се повећа број стипендија за студенте из Екваторијалне Гвинеје који желе да се школују у Србији.

Извор/Фото: www.predsednik.rs