Printer Friendly Version Важна сарадња са Екваторијалном Гвинејом у областима пољопривреде и одбране @ 18 June 2022 04:51 PM

Председница Владе Републике  Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су пољопривреда и одбрана два најзначајнија поља сарадње Србије и Екваторијалне Гвинеје и најавила да ће две земље потписати споразум о сарадњи у области одбране и наменске индустрије.
Брнабић је после састанка у Палати Србија са потпредседником Екваторијалне Гвинеје Теодором Обијангом Нгемом Мангеом, рекла да ће током дана бити завршени преговори око тог споразума, као и да ће бити потписан током посете Мангеа Србији.
Премијерка је захвалила Мангеу на принципијелној подршци његове земље по питању очувања територијалног интегритета и суверенитета Србије истичући да је, упрскос многим притисцима, Екваторијална Гвинеја остала при томе да у потпуности поштује принципе међународног права и да не призна једнострано проглашену независност Косова.
То је у данашњем свету још значајније када видимо какав преседан је непоштовање и непризнавање међународног права и какве је проблеме отворило у разним земљама широм света. Што је више оних који поштују основне принципе међународног права тим боље по мир и стабилност у свету, рекла је Брнабић.
Премијерка је захвалила на посети Србији и наставку разговора између две земље који су започети прошле године када је Београд био домаћин конференције Покрета несврстаних на којој је учествовао министар спољних послова Екваторијалне Гвинеје.
Хвала на том гесту који је био гест пружања руке за бољу и ближу сарадњу у будућности између наше две земље, рекла је Брнабић.
Она је навела да је током посете министра спољних послова Николе Селаковића Екваторијалној Гвинеји у фебруару ове године, потписано неколико споразума о сарадњи двеју земаља од којих је  један од најважнијих споразум о сарадњи у области пољопривреде.
То је област коју ћемо даље разрађивати како бисмо помогли Екваторијалној Гвинеји као пријатељској земљи у превазилажењу кризе са храном и основним животним намирницама као последице рата у Украјини, указала је она.
Брнабић је истакла да ће делегација Екваторијалне Гвинеје посетити и Нови сад и Институт Биосенс који је европски центар изврсности у пољопривреди, као и да ће се разговарати о томе да се део знања и технологија из Србије пренесе у ту земљу.
Премијерка је напоменула да постоји значајно интересовање српских компанија да учествују у даљем инфраструктурном развоју Екваторијалне Гвинеје и имплементацији развоја плана те афричке земље до 2035. године.
Она је навела да Екваторијална Гвинеја има добро искуство са српским грађевинским компанијама и додала је да је циљ да се та сарадња настави и додатно продуби.
Брнабић је изразила наду да ће бити простора за сарадњу двеју земаља у области енергетике, пре свега када је реч о нафти и гасу којима је богата Екваторијална Гвинеја, али и сарадња са  Канцеларијом за ИТ и еУправу, као и у областима културе и спорта.
Премијерка је додала да ће бити размотрена и молба да се повећа број стипендија за студенте из Екваторијалне Гвинеје и изразила наду да ће бити настављени разговори о отварању Амбасаде Србије у тој земљи, као и амбсаде Екваторијалне Гвинеје у Србији.
Такође, надамо се да ћемо посетом председника Екваторијалне Гвинеје Србији у најкраћем року наставити тренд сарадње и узајамних посета, поручила је Брнабић.
Потпредседник Екваторијалне Гвинеје Теодор Обијанг Нгема Манге истакао је да је Србија веома важан партнер Екваторијалној Гвинеји и додао да та држава жели да настави и продуби сарадњу са Србијом у кључним областима за развој, пре свега у пољопривреди и одбрани.
Иза Екваторијалне Гвинеје и Србије су дуге стазе пријатељства, а наше две земље су до сада потписале низ значајних споразума на обострано задовољство, рекао је Манге.
Он је рекао да његов сусрет са премијерком Брнабић потврђује политичку вољу председника Екваторијалне Гвинеје Теодора Обијанга Нгемеа Мбасогоа и председника Србије Александра Вучића да се продубе односи и сарадња двеју земаља.
Манге је истакао важност сусрета делегације Екваторијалне Гвинеје и са српским компанијама које је позвао да посете и раде у Екваторијалној Гвинеји и учествују у индустријализацији те афричке земље.
Потпредседник Екваторијалне Гвинеје је рекао да свет трпи велику кризу изазвану ратом у Украјини, пре свега када је реч о храни, наводећи да Екваторијална Гвинеја увози храну и да скок цена представља велики проблем за становништво те земље које трпи због поскупљења основних животних намирница.
Желимо да разговарамо са нашим пријатељима из Србије да ли можемо да дођемо до одређеног решења и како да обезбедимо одређене производе, додао је потпредседник Екваторијалне Гвинеје.
Манге је захвалио Влади Србије на одлуци да се успостави систем онлајн виза што ће олакшати пословним људима посете тој земљи.
Он је напоменуо да Екваторијална Гвинеја има велики потенцијал у области туризма и да онлајн систем виза може да допринесе и развоју те привредне гране у тој земљи.
Потпредседник Екваторијалне Гвинеје је пренео да је са премијерком Брнабић разговарао и о проблему пиратерије са којим се суочава Екваторијална Гвинеја која трпи тешкоће у погледу производње и транспорта производа те земље.
Надамо се да ћемо са споразумом који ћемо данас потписати са Министарством одбране, изаћи из те ситуације, навео је потпредседник Екваторијалне Гвинеје.
Такође, Манге је захвалио Србији на донацији вакцина против коронавируса, истичући да су захваљујући тој помоћи спашени многи животи.