Printer Friendly Version Састанак са министром спољних послова Републике Анголе @ 1 April 2022 08:51 PM

Председник Републике Србије Александар Вучић састаo се данас са министром спољних послова Републике Анголе Тетеом Антонијом и министром националне одбране и ветерана отаџбине Републике Анголе Жоаом Ернестом душ Сантошом, са којима је разговарао о јачању билатералне сарадње, посебно у области економије, одбране и пољопривреде.

Председник Вучић је нагласио да Србија изузетно цени подршку Анголе њеном територијалном интегритету и суверенитету.

„Србија је у потпуности посвећена проналажењу дугорочног, трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије, уз пуно поштовање основних начела међународног права“, истакао је председник Вучић.

Министар спољних послова Тете Антонио је поновио да је позиција Анголе по питању суверенитета Србије принципијелна и да се неће променити. Он је изразио задовољство напретком Србије и указао на дугогодишње пријатељство двеју земаља.

„Прве дипломате Анголе, после стицања независности, школоване су у Србији. Потписаћемо документ о укидању виза између Србије и Анголе за носиоце дипломатских и службених пасоша, као и више билатералних докумената, међу којима су Меморандум о разумевању између привредних комора и Меморандум о разумевању између дипломатских академија“, истакао је министар Антонио.

Током сусрета званичници су разговарали и о јачању привредне сарадње двеју земаља. Председник Вучић је рекао да постоји значајно интересовање српских фирми за повратак на анголско тржиште. С тим у вези, министар Антонио   позвао је инвеститоре из Србије да улажу у прехрамбену индустрију, посебно производњу и прераду кафе, како би Ангола поново била четврти произвођач у свету.

У разговору са министрима Републике Анголе председник Вучић је нагласио да постоји много потенцијала за унапређење сарадње на плану одбране и безбедности и додао да Република Ангола представља стратешког партнера наше земље, као и значајно и перспективно тржиште за одбрамбену индустрију Србије.

Током сусрета, министар спољних послова Тете Антонио уручио је председнику Вучићу писмо председника Анголе Жоаоа Мануела Гонсалвеша Лоуренса, који је захвалио на Ордену Републике Србије и најавио своју посету после избора у Анголи, у августу ове године. Председник Вучић је рекао да ће му бити част да угости председника Анголе у Србији, што ће бити прилика за детаљне договоре о даљим правцима развоја односа двеју земаља.

Извор/Фото: www.predsednik.rs