Printer Friendly Version Сусрет МСП РС Н.Селаковића са МСП Р.Анголе @ 12 October 2021 09:50 PM

 Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, на маргинама састанка на високом нивоу посвећеног обележавању 60. годишњице прве конференције ПНЗ, састао се са министром спољних послова Анголе Тетеом Антониом.

Министри су констатовали да су дипломатски односи СФРЈ и Анголе успостављени одмах по проглашењу независности ове земље, те оценили да су односи наше две земље веома развијени и да их карактерише редовна комуникација на високом нивоу.

Шеф српске дипломатије посебно је захвалио Анголи на чврстом ставу по питању Косова и Метохије, и недвосмисленој подршци коју нам пружа у међународним организацијама. Истакао је недвосмислену подршку Србије Анголи у мултилатералним форумима, као и опредељеност наше земље да, у складу са потребама и могућностима, пружа помоћ Анголи и анголском народу.

Селаковић је рекао да је Ангола била веома значајан економски партнер некадашње Југославије, напомињући да су југословенска предузећа реализовала велике послове у области петрохемије, грађевинарства, рударства и пољопривреде, инвестиција, и изразио наду да ће се тренд повратка наших предузећа на анголско тржиште наставити. Министри су се сагласили да би одржавање бизнис форума био од значаја за унапређење економске сарадње и искоришћавање пословних потенцијала.

Такође, министар Селаковић је истакао да наша земља посвећује много пажње сарадњи у области образовања и културе кроз програм „Свет у Србији“ и да желимо да омогућимо што већем броју  студената из Анголе да се образују у нашој земљи. Информисао је саговорника да ће Србија, у оквиру тог програма, од наредне године увећати број стипендија четири до пет пута.