Printer Friendly Version Селаковић: Изложба „Несврстани свет“ увод у обележавање 60 година Покрета несвртаних земаља @ 2 September 2021 03:09 PM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић, заједно са потпредседницом Владе и министарком културe и информисања Majом Гojкoвић и директорком Музеја афричке уметности Маријом Алексић, отворио је изложбу „Несврстани свет“ и том приликом најавио низ манифестација које ће Србија организовати у склопу обележавања 60. година од настанка Покрета несврстаних земаља.
Селаковић је посебно нагласио важност скупа који ће бити организован 11. и 12. октобра у нашем главном граду на којем ће учествовати високи званичници из афричких, азијско-пацифичких и јужноамеричких земаља.
„За Републику Србију је изузетна част што ће имати прилику да наше традиционалне пријатеље угости управо у Београду, имајући у виду историјску симболику наше престонице као својеврсног родног места Покрета, где је одржан и први Самит Покрета несврстаних и на којем су потврђени тек успостављени принципи из Бандунга“, истакао је министар.
Селаковић је напоменуо и историјску улогу Покрета, указујући да је дуги низ година представљао „алтернативни глас“ великог броја земаља у периоду међублоковских подела, доприносио очувању мира и смиривању тензија, као и одбрани универзалних принципа садржаних у Повељи Уједињених нација. Додао је да су основне идеје Покрета - мир, солидарност, равноправност, поштовање суверенитета земаља, равномерни економски и социјални развој и данас више него актуелне.
Према његовим речима, несврстани су се заправо борили да буду своји и да се понашају у складу са жељом својих слободољубивих народа.
Министар се осврнуо на недавну посету афричком континенту рекавши да је у сусретима са званичницима више афричких земаља имао прилику да се увери у искрено и традиционално пријатељство које те земље гаје према Србији, као што је то био случај и са некадашњом Југославијом.
Шеф српске дипломатије истакао је да ће наша земља наставити да јача дипломатско присуство и у Африци и у свуда где живе наши несврстани пријатељи.
„Поносан сам на наше историјске везе, не само са афричким, већ и са другим чланицама Покрета, са којима желимо да продубљујемо везе и сарадњу и градимо неке нове мостове“, поручио је министар.
Селаковић је своје излагање завршио указавши на значај Музеја афричке уметности, јединог антиколонијалног музеј у Европи, који је симбoл приjaтeљских oднoсa нeсврстaних зeмaљa Aфрикe и нeсврстaнe Jугoслaвиje.