Printer Friendly Version Селаковић: Учвршћене везе Србије и њених афричких пријатеља @ 23 August 2021 07:30 AM

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, сумирајући резултате посете Африци, током које је обишао Кенију, Зимбабве, Замбију, Намибију и Анголу, да је Србија у том делу света препозната као пријатељска земља, и да постоји опште расположење да се на основама традиционално блиских односа, успостављених још у време некадашње Југославије, везе обнове и унапреде.

Селаковић је истакао да је од афричких пријатеља добио јасне поруке подршке нашем националном интересу и очувању нашег територијалног интегритета и суверенитета, јер Србија са тим земљама дели исте вредности.

„Како да не будем задовољан тиме што наша Србија, која је пре само седам година била на ивици економске пропасти, данас поклања вакцине својим афричким пријатељима. То је велики успех за нас, а реакције наших пријатеља су озбиљно признање за на наше државно руководство, за председника Вучића и Владу Србије, за све оно што смо успели да урадимо да бисмо дошли у ову ситуацију“, рекао је Селаковић.

Министар Селаковић је истакао да у Африци милиони људи жуде за вакцином против вируса корона, и да онај ко је спреман да пружи ту врсту помоћи добија најискренију људску захвалност.

„Када се још сете помоћи која је некада пружана од стране Југославије, која је долазила из Београда, онда то добија једну потпуно нову димензију и онда се говори о традиционалном пријатељству“, објаснио је Селаковић.

„Та врста пријатељства коју овде можете да осетите када вам људи не траже ништа и када вас не условљавају ничим, то је нешто што се ретко среће“, казао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је истакао да је данас од председника Намибије и Анголе добио поруку да желе да посете Београд како би односи наших земаља наставили да се продубљују на највишем нивоу, али и да је исказана јасна спремност пријатељских афричких земаља да у октобру у Београду учествују у обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља. 

„Тако је када данас овде дође државна делегација, сутра ће то бити када овде дође привредна делегација. Наш је задатак да отварамо та врата, јер задатак политичара је да отварају врата привредницима, да повезују народе и да помажу сарадњу на свим пољима“, казао је Селаковић.

Према његовим речима, постоји много начина за сарадњу са афричким земљама на обострану корист, разменом искустава и пружањем експертске помоћи, али и значајнијим повратком српских предузећа на тај континент.

„Људи се овде диве ономе што је Србија кроз реформе које је иницирао Александар Вучић као председник успела за седам година да уради. Наше афричке пријатеље интересују и та искуства, како економски и фискално консолидовати државу, како направити државу у којој неће бити најпопуларније радити у јавном сектору, већ имати државу у којој је приватни сектор мотор развоја“, рекао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је изразио уверење да ћемо у блиској будућности имати српске компаније које ће све више инвестирати у Африци и које ће отварати фабрике на том континенту.