Printer Friendly Version Селаковић честитао Дан Африке @ 25 May 2021 01:34 PM

Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић упутио је честитку поводом обележавања Дана Африке у којој је пожелео просперитет и благостање свим афричким земљама и народима.

Селаковић је подсетио да се у Србији од 2017. године 25. мај обележава као Дан пријатељства са народима Африке и да је тиме наша земља показала жељу да негује и брижљиво гради сарадњу са афричким земљама.

У честитки се наводи да је Србија истински посвећена развоју свестраних односа са афричким земљама са којима је повезује традиционално пријатељство које датира још из периода СФРЈ и додаје се да се ти односи темеље на принципима заједништва, узајамног разумевања и подршке, али и сарадње и солидарности.

Министар је у честитки подвукао опредељење Србије за интензивирање политичких, економских, културних и образовних веза са афричким земљама, посебно истичући вишегодишњи програм стипендија за младе из афричких земаља за студирање на универзитетима у Србији који се наставља и ове године.

Такође, Селаковић је указао на значај сарадње са афричким земљама у мултилатералним форумима, од којих је посебно истакао Унеско.

Министар је у честитки упућеној афричким колегама, а коју је сталним делегацијама афричких земаља при Унеску дистрибуирала Стална делегација Србије при овој организацији, изразио посебно задовољство што је и ове године настављена традиција обележавања Дана Африке и под окриљем Унеска напомињући да је Србија и финансијски подржала одржавање манифестације „Недеља Африке“ у Унеску. Додао је да Србија снажно подржава активности ове организације у афричким земљама, као и да се наша земља залаже за што садржајнију и свеобухватнију подршку Унеска Африци.