Printer Friendly Version REŽIM ULASKA U REPUBLIKU SRBIJU ZA DRŽAVLJANE REPUBLIKE SRBIJE @ 19 May 2020 05:07 PM

Odlukom o zatvaranju svih graničnih prelaza za ulazak u Republiku Srbiju („Službeni glasnik RS“, br. 37/20 od 19. marta 2020. godine), koja je doneta u cilju sprečavanja širenja zarazne bolesti COVID-19 zatvoreni su svi granični prelazi za ulazak putnika u Republiku Srbiju. Izuzetno, u skladu sa nacionalnim interesima i iz humanitarnih razloga, ulazak preko graničnih prelaza u Republiku Srbiju može se privremeno omogućiti na osnovu prethodno izdatog odobrenja nadležnog organa državne uprave R. Srbije.

PROCEDURA PODNOŠENjA ZAHTEVA ZA ODOBRENjE ULASKA:

Zahtev za odobrenje ulaska u R. Srbiju državljani R. Srbije iz Angole, Gabona i Ekvatorijalne Gvineje treba da podnesu Ambasadi R. Srbije u Luandi, na e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao, najmanje pet radnih dana pre planiranog putovanja.
Zahtev treba da sadrži sledeće podatke:

1. Ime i prezime
2. JMBG
3. Broj važećeg pasoša R. Srbije i kopija pasoša u prilogu (ko nema važeći pasoš treba da se obrati Ambasadi za izdavanje putnog lista)
4. Adresa u Srbiji (grad, ulica i broj)
5. Način putovanja – kopija avio karte i naznačen broj rezervacije i e-mail sa kog je kupljena avio karta ili registarske oznake vozila, uz navođenje tačnog itinerera putovanja, uključujući i mesta prelaska granica država u tranzitu
6. Razloge hitnosti putovanja
7. Kontakt telefon i e-mail.
U postupak će biti uzeti samo kompletni zahtevi.

EPIDEMIOLOŠKE MERE

1. Državljani R. Srbije koji poseduju gore navedeno odobrenje mogu ući u Republiku Srbiju bez određivanja mera stavljanja pod zdravstveni nadzor (izolacija u kućnim uslovima) ako poseduju negativan PCR test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ne stariji od 72 sata, izdat od strane referentne laboratorije zemlje iz koje dolaze ili ulaze u Republiku Srbiju.

Deca do 12 godina ne moraju imati test na prisustvo virusa SARS-CoV-2, ako roditelj, staratelj ili lice iz porodičnog domaćinstva koje je u pratnji deteta poseduju negativan test.

2. Državljani R. Srbije koji prilikom ulaska nemaju test, pri čemu ne pokazuju simptome zarazne bolesti COVID-19, biće stavljeni pod sanitarni nadzor (izolacija u kućnim uslovima 14 dana);

3. Državljani R. Srbije i strani državljani sa regulisanim boravkom u R. Srbiji koji uđu u R. Srbiju bez testa i odredi im se mera zdravstvenog nadzora, imaju mogućnost da im se navedena mera ukine ukoliko u periodu trajanja mere dobiju negativan PCR test, izdat od strane referentne laboratorije u R. Srbiji, na lični zahtev i o sopstvenom trošku.

4. Državljani R. Srbije kod kojih se uočavaju simptomi zarazne bolesti COVID-19, odmah se upućuju u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu i prema njima se postupa u skladu s protokolom, što su dužni da prihvate.

IZLAZAK IZ REPUBLIKE SRBIJE:

Granični prelazi za izlazak putnika iz zemlje nikada nisu bili ni zatvarani, te, sa stanovišta organa Republike Srbije, ne postoje nikakve smetnje i posebne formalnosti prilikom napuštanja teritorije Republike Srbije (osim uobičajene kontrole dokumenata). S druge strane, ulazak lica sa teritorije R. Srbije na teritorije susednih država zavisi (i) od režima pomenutih država, odnosno otvorenosti njihovih granica za ulazak putnika.