Printer Friendly Version РЕЖИМ УЛАСКА У РЕПУБЛИКУ СРБИЈУ ЗА ДРЖАВЉАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ @ 19 May 2020 05:04 PM

Одлуком о затварању свих граничних прелаза за улазак у Републику Србију („Службени гласник РС“, бр. 37/20 од 19. марта 2020. године), која је донета у циљу спречавања ширења заразне болести COVID-19 затворени су сви гранични прелази за улазак путника у Републику Србију. Изузетно, у складу са националним интересима и из хуманитарних разлога, улазак преко граничних прелаза у Републику Србију може се привремено омогућити на основу претходно издатог одобрења надлежног органа државне управе Р. Србије.

ПРОЦЕДУРА ПОДНОШЕЊА ЗАХТЕВА ЗА ОДОБРЕЊЕ УЛАСКА:

Захтев за одобрење уласка у Р. Србију држављани Р. Србије из Луанде, Габона и Екваторијалне Гвинеје треба да поднесу Амбасади Р. Србије у Луанди, на e-mail: serbiaemb@netcabo.co.ao, најмање пет радних дана пре планираног путовања.

Захтев треба да садржи следеће податке:

1. Име и презиме
2. ЈМБГ
3. Број важећег пасоша Р. Србије и копија пасоша у прилогу (ко нема важећи пасош треба да се обрати Амбасади за издавање путног листа)
4. Адреса у Србији (град, улица и број)
5. Начин путовања – копија авио карте и назначен број резервације и e-mail са ког је купљена авио карта или регистарске ознаке возила, уз навођење тачног итинерера путовања, укључујући и места преласка граница држава у транзиту
6. Разлоге хитности путовања
7. Контакт телефон и e-mail

У поступак ће бити узети само комплетни захтеви.

ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЕРЕ

1. Држављани Р. Србије који поседују горе наведено одобрење могу ући у Републику Србију без одређивања мера стављања под здравствени надзор (изолација у кућним условима) ако поседују негативан PCR тест на присуство вируса SARS-CoV-2, не старији од 72 сата, издат од стране референтне лабораторије земље из које долазе или улазе у Републику Србију.

Деца до 12 година не морају имати тест на присуство вируса SARS-CoV-2, ако родитељ, старатељ или лице из породичног домаћинства које је у пратњи детета поседују негативан тест.

2. Држављани Р. Србије који приликом уласка немају тест, при чему не показују симптоме заразне болести COVID-19, биће стављени под санитарни надзор (изолација у кућним условима 14 дана);

3. Држављани Р. Србије и страни држављани са регулисаним боравком у Р. Србији који уђу у Р. Србију без теста и одреди им се мера здравственог надзора, имају могућност да им се наведена мера укине уколико у периоду трајања мере добију негативан ПЦР тест, издат од стране референтне лабораторије у Р. Србији, на лични захтев и о сопственом трошку.

4. Држављани Р. Србије код којих се уочавају симптоми заразне болести COVID-19, одмах се упућују у одговарајућу здравствену установу и према њима се поступа у складу с протоколом, што су дужни да прихвате.

ИЗЛАЗАК ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ:

Гранични прелази за излазак путника из земље никада нису били ни затварани, те, са становишта органа Републике Србије, не постоје никакве сметње и посебне формалности приликом напуштања територије Републике Србије (осим уобичајене контроле докумената). С друге стране, улазак лица са територије Р. Србије на територије суседних држава зависи (и) од режима поменутих држава, односно отворености њихових граница за улазак путника.