Printer Friendly Version IZBORI ZA NARODNE POSLANIKE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE @ 11 March 2020 09:58 AM

 

Predsednik Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić, shodno članu 109. stava 6. Ustava Republike Srbije doneo je  4. marta 2020.godine  odluku o raspisivanju izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije. Izbori će se održati u nedelju, 26. aprila 2020. godine.


Obaveštavamo da svi punoletni građani, državljani Republike Srbije, koji se nalaze u Republici Angoli, a koji žele da glasaju, mogu to da učine samo ukoliko se do subote, 4. aprila 2020. godine  prijave za glasanje u inostranstvu i to Ambasadi RS u Luandi u kojoj nameravaju da glasaju ili opštinskoj, odnosno gradskoj upravi po mestu prebivališta u zemlji.


Neophodno je popuniti Zahtev za upis u birački spisak podataka, da će birač glasati u inostranstvu, bez obzira da li su građani – birači ranije glasali u inostranstvu.


Na izborima mogu da glasaju svi punoletni državljani Republike Srbije. Da bi se to pravo ostvarilo državljani Republike Srbije mogu na osnovu Jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) elektronskim putem proveriti da li su upisani u Jedinstveni birački spisak, preko sajta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije (MDULS) odnosno seldećeg linka:  http://upit.birackispisak.gov.rs

Ukoliko je lice upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda se Ambasadi RS u Luandi podnosi samo Zahtev za upis u birački spisak podatka u inostranstvu:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

Ukoliko lice nije upisano u Jedinstven birački spisak u Republici Srbiji, onda podnosi dva zahteva:

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak.doc

http://www.luanda.mfa.gov.rs/odrzavanje/uploads/Zahtev_za_upis_u_biracki_spisak_podatka_da_ce_birac_glasati_u_inostranstvu.doc

Popunjen i potpisan zahtev, uz kopiju važećeg ličnog dokumenta Republike Srbije (pasoša, lične karte li vozačke dozvole sa upisanim JMBG) može se podneti lično u Ambasadi RS u Luandi, svakog radnog dana od 09:00-15:30 časova, ili dostaviti putem e-maila: serbiaemb@netcabo.co.ao.